Voor elke bestelling planten wij één boom!
Klantenservice Ma - Vr 8:00 - 17:00

5 tips om beter te slapen

5 tips om beter te slapen voor onrustige slapers. Neem een zoutlamp als nachtlamp en slaap morgen al beter.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Maar heb jij er vaak last van dat je moeilijk in slaap valt, veel wakker wordt of ’s ochtends al vroeg je bed uitgaat omdat je niet meer kunt slapen? Dan kan dat op het lange termijn grote gevolgen hebben voor jouw gezondheid. In dit blog vertel ik je meer over de gevolgen van slaaptekort en 5 tips om beter te slapen.

Ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen:

5 tips om beter te slapen. Zoutlamp als nachtlampje gebruiken zorgt dat je beter slaapt op een natuurlijke en duurzame manier.

 Bron: CBS-Gezondheidenquête

5 Gevolgen van kortdurend slaaptekort:

 1. Vermoeid gevoel
 2. Energiegebrek
 3. Erg geprikkeld zijn/ snel geïrriteerd
 4. Weinig concentratievermogen

7 Veel voorkomende gevolgen van langdurig slaaptekort:

 1. Minder alert
 2. Huidveroudering
 3. Gebrek aan energie
 4. Verminderd immuun- of afweersysteem (sneller vatbaar voor ziektes)
 5. Hoofdpijn
 6. Meer kans op hartproblemen
 7. Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes

Oorzaken van slaaptekort

Ben jij ’s avonds nog tot laat TV aan het kijken totdat je gaat slapen? Of nog even Facebook aan het checken in bed? Dit zijn mogelijk de oorzaken waardoor je lastig in slaap valt.

Schermgebruik kun je het beste zoveel mogelijk vermijden voordat je gaat slapen. Het blauwe licht van het scherm laat jouw hersens denken dat het nog overdag is, hierdoor wordt het stofje melatonine niet aangemaakt wat er normaal gesproken voor zorgt dat je goed in slaap valt.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van slaaptekort is piekeren.

Graag deel ik 5 tips met je die je mogelijk kunnen helpen om sneller in slaap te vallen en een betere nachtrust te hebben.

 1. Slaapritme

Probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijd wakker te worden en rond dezelfde tijd te gaan slapen. Hierdoor went je lichaam eraan om op een bepaalde tijd te gaan slapen waardoor de kans groter is dat je beter in slaap valt.

2. Himalaya zoutlamp als nachtlamp

Een zoutlamp kan voor jou een ideale nachtlamp zijn als je op zoek bent naar een sfeervol warm licht, die niet te fel is. Himalaya zoutlampen verspreiden namelijk een rood-oranje gloed over de kamer, wat veel mensen als prettig ervaren voor het slapen gaan. Het kan jou laten denken aan een zonsondergang bijvoorbeeld.

De rood-oranje tinten zijn bewezen als kalmerend voor mensen met angsten, de zoutlamp kan dus helpen als je veel piekert of als je kinderen bang zijn in bed. Een zoutlamp kan dan een goede uitkomst zijn.  

Zelf uitproberen of een zoutlamp jou helpt? Neem dan vooral hier een kijkje: Zoutlamp assortiment

3. Een boek lezen

Een goed verhaal lezen kan je ondersteunen om je hoofd leeg te maken en je voor te bereiden op een diepe slaap. Beter dan het blauwe licht van een beeldscherm  ?

4. Ontspan met yoga of meditatie

Als je overdag veel bezig bent en het druk hebt, dan maakt je lichaam veel cortisol aan, ook wel het stresshormoon genoemd. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je ’s avonds slechter in slaap valt en een minder diepe slaap hebt. Daarom is het belangrijk dat je genoeg rust neemt en ontspant, vooral voordat je gaat slapen.  

Yoga en meditatie zorgen ervoor dat jouw stress afneemt en het cortisolgehalte daalt. Mediteer (al is het kort) na een drukke werkdag om goed af te schakelen en jouw hoofd leeg te maken.

5. Hoe val je binnen een kwartier in slaap?

Ben jij goed in veel piekeren en nadenken waardoor je niet in slaap valt? Probeer dan vooral eens deze kleine oefening:

Adem 4 seconden in door je neus, houdt deze adem 7 seconden vast en adem 8 seconden lang uit door de mond. Blijf deze stappen herhalen zonder een pauze te nemen en voor je het weet ben je in slaap gevallen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en ga je een goede nachtrust tegemoet, zodat jouw lichaam goed kan herstellen voor de volgende dag ❤